
RULES AND REGULATIONS

pretation of Regulation Z. You inquire as
to the impact of Regulation Z on certain
charges imposed and balances maintained in
connection with checking accounts which
are required to be established by customers
as a condition of an extension of either open
end credit or credit other than open end.

You first ask whether the checking ac-
count service charges should be included in
the finance charge disclosure with regard to
an extension of credit. In the case of open ena
credit, you also ask whether (assuming they
are not to be included in the finance charge)
the service charges should be identified as
an "other charge" in accordance with § 226.-
7(a) (6). Third, you ask whether any mini-
mum checking account balance required to
be maintained in order to avoid the imposi-
tion of the checking account service charges
Is a required deposit balance as defined in
§ 226.8(e) (2) if the customer is required to
establish a checking account as a condition
of an extension of credit other than open
end.

Section 226.4(a) (2) of Regulation Z re-
quires that service transaction, activity or
carrying charges that are imposed by a cred-
Itor as a condition of an extension of credit
must be Included in the amount of the fi-
nance charge. As you indicate, howevbr, foot-
note 2 to § 226.4 (a) (2) provides that these
charges include any such charges imposed in
connection with a checking account but only
"to the extent that such charges exceed any
charges the customer is required to pay in
connection with such an account when it Is
not being used to extend credit." Assum-
ing, therefore, that the service charges as-
sessed on a checking account established for
the purpose of obtaining an extension of
credit are not In excess of the charges normnal-
ly assessed on a checking account which is not
established for that purpose, staff Is in agree-
ment with your position that the service
charges Imposed on such a mandatory check-
ing account need not be included in the
amount of the finance charge for the related
credit transaction.

Furthermore, in staff's view, the service
charges do not come within the definition of
an "other charge" to be disclosed in ac-
cordance with § 226.7(a) (6). In Public In-
formation Letter 948 (a copy of which is en-
closed for your convenient reference), staff
concluded that: Vhere the overdraft is not
treated as part of the credit plan and the fee
assessed for honoring it is identical to the
fee charged on an overdraft of a checking ac-
count without a credit feature, the fee would
not seem to be an element of the credit plan,
but rather would seem to be related to the
basic checking account agreement.

Similarly, the service charges imposed on
the checking acqount described herein ap-
pear to be assessed regardless of whether
credit is extended.

Mforeover, in those situations where a
checking account must be opened as a con-
dition of an extension of credit other than
open end, staff does not consider a minimum
checking account balance which is main-
tained In order to avoid the imposition of
the service charges as constituting a required
balance. Section 226.8(e) (2) defines a re-
quired deposit balance as Including "(a)ny
deposit balance. Section 226.8(e) (2) defines
a required deposit balance as including
"(a) ny deposit balance or investment which
the creditor requires the customer to make,
of credit * * *." Your client does not appear
to require the customer to make, maintain,
or Increase a minimum balance in the check-
Ing account established In order to obtain
an extension of credit. Rather, the customer
is merely being given the option of main-
taining a balance sufficient to avoid the im-
position of the service charges. Since staff

regards the maintenance of such a minimum
checking account balance as a condition for
obtaining a benefit of the checking account
plan, rather than as "a condition to the ex-
tension of credit," staff does not consider
such a minimum checking account balance
to be a required deposit balance as defined
by § 226.8(e) (2).

This is an official staff Interpretation of
Regulation Z, Issued in accordance with
§ 226.1(d) (3) of the regulation. It is limited
solely to the facts and issues presented here-
in. I trust that it IS TESponsive to your
inquiry.

Sincerely,
JANET HART,

Director.
[FC-0104]

§ 226.808 Disclosure method set out in
§ 226.808 may be used where mortgage Insur-
ance premiums vary each year and are col-
lected from customer annually rather than
monthly.

AuG srT 25, 1977.
This is in reply to your letter of * * *, in

which you request an official staff Interpre-
tation concerning the proper disclosure of
the schedule of payments in a mortgage loan
involving mortgage insurance. You inquire
about a situation in which the lender pays
the mortgage insurance premiums annually.
The premiums decrease each year because
they are computed on the basis of the un-
paid principal balance of the loan. Conse-
quently, the program s similar to the pro-
grams discussed in Official Staff Interpreta-
tions FC-0003, FC-0025, and F---0030, ex-
cept that the mortgage insurance premium
is collected from the borrower annually,
rather than monthly. All payments are for
an equal amount of principal and interest,
but the twelfth payment each year is larger
than the other eleven by the amount of the
annual mortgage insurance premium.

You wish to know whether Board Interpre-
tation § 226.808, which provides a method
of disclosing the schedule of payments when
the payment amounts vary over the term of a
credit transaction, is applicable in this situ-
ation. You believe that the disclosure meth-
od set out in § 226.808 and explained in
the above-cited official staff interpretations
is equally as understandable and informative
in your. program, In which the premiums de.
cline in annual steps and are paid annually,
as it Is in those programs In which the pre-
miums decline in annual steps but dre paid
monthly. You propose to disclose the pay-
ment schedule by indicating the constant
amount of principal and interest which will
be due monthly throughout the life of the
loan and, further, by explaining that on a
certain date of each year an additional
amount Is to be paid for the mortgage In-
surance premiums. In addition, you propose
to disclose the amounts of the mortgage in-
surance premiums that would be Included
in the first and in the last of these varying
payments, as well as disclosing the total
amount (refiecting principal, interest, and
mortgage insurance premiums) of the first
and the last of such varying payments.

It is staff's opinio'n that the principles un-
derlying Board Interpretation § 226.808"are
applicable to the program you have de-
scribed. Staff believes that the above-de-
scribed method of disclosure sufficiently
complies with the regulation, assuming, of
course, that the total finance charge and the
total of payments are also disclosed as called
for in § 226.808. You may be interested to
know, however, that the staff is currently
considering recommending to the Board a
revision of § 226.808 concerning the method
of disclosing the payment schedule when the
payment amounts vary. If the interjreta-

tion should be revised, you will need to re-
assess your method 6f disclosure in light of
the changes at that time.

This Is an official staff Interpretation of
Regulation Z, issued in accordance with
9226.1(d) (3) of the regulation, and It Is
limited to the facts as set out herein. I trust
that It proves helpful to you.

Sincerely,
JANET HART,

Direotor.
IFC-01051

§ 226.4(1), 9 167 of Act, § 171 of Act-DY*
counts limited to only cash-paying ctis-
tomers may qualify for the special treatment
afforded by §§ 167 and 171(c) of the Truth in
Lending Act and § 226.4 (1) of Regulation Z.

AUGUST 20, 1977.
This is in response to your letter of * * *,

Inquiring about the requirements of §167
,of the Truth in Lending Act. You ask
whether a merchant wishing to offer a dis-
count in accordance with that section may
restrict the availability of the discount to
those customers paying with cash only (Le.,,
the discount would not be available to cu-
tomers tendering checks, nor to credit card
purchasers). Section 167 is implemented by
§ 226.4(i) of Regulation Z, which has been
recently amended. Enclosed you will find a
copy of the amendments,

Staff believes that It is permLiible for a
merchant to offer discounts to only these
customers paying for goods or cervices by
cash, and that such a discount would qualify
for the special treatment afforded by 9§ 167
and 171(c) of the Act and § 226.4(1) of the
regulation. Of course the amount of the dig-
count, and manner in which the discount
Is offered, must comply with the provisions
of § 226.4(t) In order for the discount to be
exempted from treatment as a finance charge.

This Is an official staff Interpretation of
Regulation Z, issued In accordance with
§ 226.1(d) (3) of the regulation, and limited
in its application to the facts and lssues dis.
cussed above. I trust it Is responsive to your
inquiry.

Sincerely,
JANET HART,

Director,

Board of Governors of the Federal Re-
serve System, September 7, 1977.

THEODORE E. ALLisoi,

Secretary of the Board.
[FR Doo.77-26532 Filed 9-12-770:45 am]

[Reg. Z; Docket Nos. R-0093 and R-00871

PART 226-TRUTH IN LENDING
Descriptions of Transactions

AGENCY: Board of Governors of the
Federal Reserve System.
ACTION: Final rule.
SUMMARY: This rule postpones the
date for full implementation of the reg-
ulation regarding descriptive billing of
nonsale credit transactions, such as cash
advance checks, on open end credit ac-
counts (Reg. Z, § 226.7(k) (3) (11)) until
March 28, 1978. The action is taken in
order to permit the full consideration of
proposals to amend this section of the
regulation, which are designed to facili-
tate compliance with the regulation by
creditors arid, at the same time, to re-
tain the essential description require-
ments of the present regulation for the
benefit of consumers.
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EFFECIVE DATE: August 31,1977.
FOR FURTHER INFORMATION CON-
TACT:

Glenn E. Loney, Attorney, Division of
Consumer Affairs, Board of Governors
of the Federal Reserve System, Wash-
ington, D.C. 20551 (202-452-2412).

SUPPLEMENTARY INFORMATION:
By this document the Board of Gov-
ernors of the Federal Reserve System
("Board" herein) postpones the date for
full implementation- of § 226.7(k) (3) (ii)
of Regulation Z, which prescribes
rules regarding descriptive billing of
nonsale credit transactions reflected
on open end credit periodic state-
ments. That section of the regulation
was scheduled to become fully effective
on October 28, 1977. However, because
of the pendency of Board consideration
of proposals to amend the section, it is
necessary to postpone the date until

a.rch 28,1978, in order to have sufficient
time to complete the consideration of the
proposals and any rulemaking proceed-
ings that become necessary. This post-
ponement is also necessary in order to
avoid the commitment of resources by
creditors to comply with the require-
ments of the section as it is currently
written until the Board has determined
whether or not it should be changed, and
to give creditors sufficient time to adjust
their systems to comply with the require-
ments ultimately adopted.

It should be made clear that this sus-
pension relates only to the requirements
of A 226.7(k) (3) (ii) of Regulation Z re-
garding identifications of nonsale credit
transactions, such as cash advance
checks. The requirements of 1226.7(k)
relating to other types of credit trans-
actions are not affected hereby.
. Pursuant to 5 U.S.C. 553 (1970) the

Board finds that notice and public par-
ticipation in this rulemaking are im-
practical and unnecessary since (1) time
is of the essence in postponing the date

- for full implementation of the section,
(2) the effective date is merely tempo-
rarily postponed, and (3) opportunity
will be afforded for public comment on
any changes in the substance of the sub-
ject regulation proposed by the Board.

In consideration of the foregoing and
pursuant to the authority granted in 15
U.S.C. 1604 (1970) the Board hereby
postpones the October 28, 1977, date for
full implementation of 4 226.7(k) (3) (i)
of Regulation Z, as affected in § 226.7(k)
(7) (i),.until March 28, 1978. During the
period of the postponement a creditor
may comply with the requirements for
identifying nonsale credit transactions
'on or with open end credit periodic
statements either by use of the methods
prescribed in § 226.7(k) (3), by use of the
alternatives prescribed in § 226.7(k) (4)
or § 226.7(k) (7) (i), or by use of a com-
bination of those methods.

By order of the Board of Governors
of the Federal Reserve System, August
31, 1977.

THEODORE E. ALLsoN,
Secretary-of the Board.

[FR Doc.77-26533 Filed 9-12-77;8:45 am]

Title 20-Employees' Benefits
CHAPTER Ill-SOCIAL SECURITY ADMIN-

ISTRATION, DEPARTMENT OF HEALTH,
EDUCATION, AND WELFARE
[Regulations No. 5, further amendcd)

PART 405--EDERAL HEALTH INSUR-
ANCE FOR THE AGED AND DISABLED
Recovery of Excess Cost Resulting From

Use of Accelerated Depreciation When
Termination of Provider Agreement Re-
suits From Transaction Between Related
Organizations

AG8NCY: Health Care Financing Ad-
ministration.
ACTION: Final rule.
SUMMARY: Current regulations require
that when a provider who has used ac-
celerated depreciation terminates par-
ticipation in the health Insurance
program,, depreciation claimed by the
provider in excess of straight-line
depreciation is to be recovered by the
health insurance program. This regula-
tion establishes new policy by provid-
ing that when the termination of the
provider agreement Is due to a change in
provider ownership resulting from a
transaction between related organiza-
tions, and certain other conditions are
met, this recovery provision will not be
applied.
EFFECTIVE DATE: This amendment
shall be effective September 13, 1977, and
may be applied to all cost reports sub-
Ject to reopening.
FOR FURTHER INFORMATION CON-
TACT:

Virginia Gray, Division of Provider
Reimbursement and Accounting Pol-
icy, Bureau of Health Insurance, 6401
Security Boulevard, Baltimore, Mary-
land 21235, telephone 301-594-9690.

SUPPLEMENTARY INFORMATION:
On October 20, 1976, this regulation was
published in the mEDERAL REGMssR (41
FR 46321) with a Notice of Proposed
Rulemaking as a proposed amendment
to Subpart D of Regulations No. 5 (20
CFR Part 405) regarding recovery of ex-
cess cost resulting from the use of ac-
celerated depreciation when termination
of the provider results from a transac-
tion between related organizations.

Current regulations require that when
* a provider who has used accelerated de-

preciation terminates participation in
the health insurance program, deprecia-
tion claimed by the provider in excess of
straight-line depreciation is to be recov-
ered by the health insurance program.
The intention of the current regulation
is to insure that the health insurance
program pay providers only the reason-
able cost of services furnished to Medi-
care beneficiaries. Without the provision
for the recovery of excess depreciation.
a provider who had been allowed depre-
ciation at an accelerated rate, and thus
received disproportionately high depreci-
ation payments from the health insur-
ance program in its initial years of
participation, would avoid rendering
services at compensatingly low deprecia-
tion allowances in later years, if it ter-

minated participation in the health in-
surance program.

However, when termination of the
provider agreement results from a
transaction between related organiza-
tions, and the successor provider re-
mins in the health insurance program
and its asset bases are the same as those
of the terminated providers, health in-
surance proram reimbursement is
equitable to all parties. An amendment
to the resulations is necessary, there-
fore, to provide that when termination
of the provider agreement results from
P. transaction between related organiza-
tions, and certain other conditions are
met, the recovery of accelerated depre-
ciation will not be applied.

Section 5 U.S.C. 553(d) permits an
Immediate effective date when good
cause exists. Because this amendment
establishes new policy, which is a liber-
alization of an existing policy, and may
ba applicable to cost reports subject to re-
opening, good cause exists for not hav-
ing a delayed effective date. Therefore,
this amendment shall be effective upon
publication in the Fxnrwn REGISTER.

Interested parties were given 45 days
from the date of publication of the No-
tice of Proposed Rulemaking in which
to submit data, views, or arguments
thereon. Only a few comments were re-
ceived as a result of the Notice of Pro-
poscd Rulemaking. These comments es-
sentially agreed with the purpose of the
proposed regulation. The proposed
amendment has been prepared for final
publication with only clarifying editorial
changes.

Accordingly, the amendments are
adopted .as revised and are set -forth
below.

Part 405 of Chapter III of Title 20 of
the Code of Federal Regulations, is
amended as follows:

In § 405.415, paragraph (d) isamended
by adding headings for paragraphs (d)
(1), (d) (2), and (d) (3), redesignating
the material in the present paragraph
(d) (3) as aragraph (d) (3) (1), adding
a heading for such redesignated Para-
graph, and adding paragraph (d) (3)
(11). The added headings and paragraph
(d) (3) (1) read as follows:
§ 403.415 Depreciation: Allowance for

depreciation based on asset costs.

(d) Depreciation methods. (1) Gen-
eraL * * *

(2) Changeinmethod.
(3) Recoverij of accelerated deprecia-

tion. (I) General. * * a
(i) Transaction between related orga-

nizations. (a) General When the termi-
nation of the provider agreement is due
to a change in provider ownership, as
defined In §§ 405.625 and 405.626, result-
Ing from a transaction between related
orgtnizations, as defined In F405.427,
and the criteria in paragraph (b) of this
section are met, the excess of reimbursa-
ble cot, as determined in paragraph (d)
(3) (i) of this section shall not be re-
covered if there is a continuation of par-
ticipation by the facility In the health
insurance program.

FEDERAL REGISTER, VOL 42, NO. 177-TUESDAY, SEPTEMBER 13, 1977

45S97


